DroneRepublic.sk sa stal autorizovaným predajcom Matterport

DroneRepublic.sk, popredný špecializovaný predajca dronov, kamier a stabilizátorov na Slovensku sa v decembri stal autorizovaným predajcom produktov a služieb (SaaS) svetoznámeho výrobcu Matterport na Slovensku.

Americká spoločnosť Matterport vyvíja špeciálne 3D kamery, ktoré sú využívané okrem iného napríklad v segmente realít na vytváranie virtuálnych prehliadok nehnuteľností. Okrem toho majú uplatnenie aj v odvetviach ako je poisťovníctvo, stavebníctvo, ubytovanie, v obchode a službách a v ďalších.

Čo je to Matterport kamera a ako funguje?

Princíp fungovania kamier je v praxi veľmi jednoduchý. Kamera disponuje štandardným RGB senzormi a tzv. LiDAROM, ktoré fotia prostredie okolo seba a fotografie dopĺňajú o hĺbkové dáta zaznamenané laserom. Laser sa odráža od jednotlivých predmetov a kamera zachytený a odrazený signál premieňa na mračno bodov.

cs_buy_0

Získanie dáta následne spracuje online cloudová služba Matterport a po spracovaní vygeneruje 3D model priestoru, v ktorom sa môžete pohybovať. Vzhľadom k tomu, že ide o 3D model, ide prakticky o kópiu priestoru jedna k jednej s presnosťou na centimetre. Z tohto dôvodu je možné z modelu vyčítať presné parametre, ako sú rôzne vzdialenosti a podobne.

Navyše, pri špecifickom použití je možné tento model vďaka externým doplnkom exportovať a súbory, ktoré dostanete, je možné jednoducho importovať do softvéru Autodesk Revit. Balík BIM (Building Information Modeling) pre službu Matterport obsahuje:

  • Súbor .RVT (kompatibilný s Revitom 2020 a novším)
  • .DWG (Pôdorys)
  • .DWG (zrkadlený stropný plán)
  • .IFC (Industry Foundation Classes)
  • .RCS (ReCap Scan, mračno bodov)

Matterport BIM je určený pre tých, ktorí pracujú v architektúre, projekcii či stavebníctve.

dollhouse-image@3x

Ak vám stačí len 3D prehliadka priestoru, výsledný model si môžete umiestniť na stránku, do Google Street View či ich zdieľať na sociálnych sieťach s potenciálnymi návštevníkmi, kolegami či zákazníkmi.

Aké kamery sú k dispozícii?

Matterport Pro2

pro-2@3x

Kamera Matterport Pro2 je zlatým štandardom pre 3D snímanie. Je ideálna pre jednoduché obytné až po veľké a zložité komerčné priestory. Žiadna kamera nezachytí toľko detailov rýchlosťou ako Pro2, pričom poskytuje výnimočnú rozmerovú presnosť a ohromujúcu kvalitu obrazu. Cena kamery začína na 3 799 € s DPH.

Hlavné prednosti kamery Pro2:

  • Presnosť do 1 %
  • 134 megapixelov a 3D presnosť
  • Ideálne pre domy, byty, hotely, komerčné budovy
  • Odolný čierny plastový kryt s textúrou
  • Batéria s dlhou výdržou
  • K dispozícii so softvérom Matterport vo verzii Professional a Business

Pozrite si vzorové lokality nafotené na kameru Pro2.

Aj keď je už dostupný novší model Pro3, Matterport bude naďalej ponúkať a podporovať aj kameru Pro2 ako cenovo dostupnejšie riešenie vhodné najmä na interiérové snímkovanie.

Matterport Pro3

pro3-standalone

Matterport Pro3 vylepšuje všetko, čo bolo obľúbené na kamere Pro2, a umožňuje vám vytvárať nádherne presné a pohlcujúce digitálne dvojičky akéhokoľvek priestoru – vrátane exteriéru. Cena kamery začína na 6 829 € s DPH.

Hlavné prednosti kamery Pro3:

  • Prelomový fotoaparát s LiDAR
  • Snímanie 3D dát až do vzdialenosti 100 metrov rýchlosťou <20 sekúnd na jeden pohyb
  • Ultra rýchly, vysoko presný snímač LiDAR môže bežať hodiny
  • Ľahký a ľahko prenosný po celý deň
  • K dispozícii so softvérom Matterport vo verzii Professional a Business

Pozrite si vzorové lokality nafotené na kameru Pro3.

V DroneRepublic.sk máme v ponuke kompletné portfólio produktov od Matterport, vrátané kamier Matterport Pro2 a najnovší model Matterport Pro3, pričom kamery máme aj fyzicky na našom sklade. Ceny kamier začínajú na 3799 EUR s DPH pri verzii Pro2. Predplatné služby Matterport vo verzii Professional (kompatibilné s Pro2 aj Pro3) stojí 62 € mesačne.

Prenájom Matterport kamier

Samozrejme, k dispozícii máme už aj možnosť prenájmu produktov Matterport. Bližšie informácie nájdete na našej stránke tu. V prípade otázok nás pokojne kontaktujte na adrese matterport@dronerepublic.sk.

Časté otázky ku kamere Matterport

Ako dlho trvá skenovanie kamerou?

Jednotlivé skenovanie trvá približne 30 sekúnd. Toto zahŕňa:

  • Skenovanie a otáčanie fotoaparátu (20 sekúnd)
  • Prenos dát z fotoaparátu do iPadu (5 sekúnd)
  • Zarovnanie s predchádzajúcimi skenmi na iPade (5 sekúnd)
  • Presunutie kamery na ďalšie miesto (možno vykonať súčasne s prenosom a zarovnaním)

Vynásobte to celkovým počtom skenov. Väčšinu obytných domov (185 m2) je možné vykonať pri 50 až 75 skenoch. Celkovo to znamená, že skenovanie typického obytného domu (185 m2) trvá približne 25 minút až 38 minút.

Ako dlho trvá spracovanie dát?

Čas spracovania modelu závisí od niekoľkých faktorov:

  1. Rýchlosť nahrávania – čas potrebný na nahrávanie z iPadu do cloudu.
  2. Poradie pri spracovaní – V určitých časoch dňa sa odovzdá viac modelov ako v iných.
  3. Veľkosť modelu – toto je najväčší faktor. Spracovanie väčších modelov trvá dlhšie. Model s iba 1 alebo 2 skenmi môže byť dokončený za 30 minút, zatiaľ čo model s viac ako 200 skenmi môže trvať 24 až 48 hodín. Modely s ťažkou geometriou si vyžadujú aj viac času na spracovanie. Väčšina modelov sa však spracuje do ôsmich hodín. 24-hodinové spracovanie je nezvyčajné. Dlhší čas pri spracovaní ako 24 hodín je zriedkavý, ale možný.
  4. Blur Faces – Ak bola táto možnosť vybratá pri nahrávaní, pridá to približne 2 minúty na jednu pozíciu skenovania. Ak má teda váš model 100 skenovacích bodov, k času spracovania sa pripočíta 3,3 hodiny.

Môžem Matterport kameru používať v exteriéri?

3D kamery Matterport Pro a Pro2 sú určené na skenovanie vo vnútri. Pri skenovaní vonku alebo pomocou BLK360 G1 dôrazne odporúčame prepnúť na 360º zobrazenia. Môžete použiť 360° kameru, ale možno budete musieť zmenšiť vzdialenosť, aby ste udržali dobré zarovnanie. Kamera Pro3 je vhodná aj na skenovanie exteriérov.

Skenovanie vonku v režime 3D skenovania je možné, ale nie je podporované. Kamera totiž využíva infračervené svetlo na zachytávanie 3D dát. Dokonca aj v zamračenom dni môže infračervené svetlo zo slnka viesť k problémom so zarovnaním a zlým výhľadom na domček pre bábiky a pôdorys.

Aký presný je Matterport?

Merania v Matterporte sú vo všeobecnosti presné s presnosťou 1 % reality za normálnych prevádzkových podmienok. Dekalibrácia, abnormálne teploty a iné faktory môžu viesť k zníženiu presnosti.

Napríklad v miestnosti dlhej (3 m) sa merania môžu líšiť od skutočných o 3 cm.

Okrem toho sa nemusia zobraziť objekty menšie ako 2,5 cm v akomkoľvek rozmere. To platí aj pre veľmi lesklé alebo veľmi tmavé predmety, pretože sa neodráža dostatok svetla na vytvorenie 3D siete.